Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne na jaglance

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 gram
mąka pełnoziarnista 50 gram
kasza jaglana 150 gram
drożdże 20 gram
woda 100 mililitrów
melasa 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne na jaglance

Bułki pszenne na jaglance

mąka pszenna typ 650 - 250 g
mąka pszenna typ 2000 - 50 g
ugotowana na sypko kasza jaglana - 150 g
świeże drożdże - 20 g
letnia woda – 100 g
melasa – 1 łyżeczka
cukier - 1/2 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
olej rzepakowy – 2 łyżki

mąka do podsypywania - 2 łyżki


Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru. Odstawiam w ciepłe miejsce, a gdy zacznie rosnąć dodaję go do pozostałych składników i zagniatam ciasto. Robię to ręcznie lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.

Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na 12 równych kawałków, a z nich formuję bułeczki.

Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z bułkami przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte delikatnie spryskuję olejem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w temperaturze 220°C przez 10 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 8 minut. Upieczone bułki przekładam na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.

*Bułki mają dość zwarty miąższ, chrupiącą skórkę i w ogóle nie kruszą się po przekrojeniu. Najlepiej smakują z wytrawnymi dodatkami. Melasa sprawia, że mają piękną brązową skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza620 10.09.2015 07:47
Apetyczne akurat do sniafanka
Klausia 19.03.2015 21:01
ciekawie wyglądają :)
Wafelek2601 11.09.2014 07:12
pyszne bułeczki
Malgorzata549 01.08.2014 17:15
idealne na śniadanie
Margo1 01.08.2014 09:19
wygladają na smaczniutkie
misiek4286 26.07.2014 07:32
Muszę wypróbować
aginaa 14.06.2014 18:26
pieknie wypieczone
Malgorzata549 10.06.2014 08:49
pyszny pomysł
aginaa 05.06.2014 20:57
fajny pomysl
anemon 31.05.2014 18:11
@ben-ka, proszę bardzo.
anemon 31.05.2014 18:10
@erym, mam nadzieję, że znajdziesz przepis idealny, a najlepiej poszukiwania zacząć od testowania różnych przepisów.
ben-ka 24.05.2014 10:21
Poproszę takie bułeczki na śniadanie:)
erym 23.05.2014 21:21
chcialabym piec pieczywo w domu, szukam idealnego przpisu
kuklik 01.05.2014 14:08
AŻ SIĘ CHCE SCHRUPAĆ
anemon 08.03.2014 22:57
Dzięki za czujność, powinno być: ciepłej wody.
misia53 08.03.2014 22:00
przepiękne , apetyczne bułeczki
IZABELA29 04.03.2014 08:35
cyt. Zaczynam od przygotowania rozczynu z drożdży, czyli mieszam w małej miseczce trochę mąki, ciepłego mleka i cukru." tu jest w opisie mleko
anemon 03.03.2014 09:50
Do tych bułek mleka nie dodaję, a wody jest wystarczająca ilość, bo mąki jest tylko 300 g, a wilgotność zapewnia duża ilość kaszy jaglanej. Bardzo Wam polecam te bułki, bo są bardzo smaczne.
IZABELA29 03.03.2014 08:22
chyba brak mleka w składnikach?
barbara11561 02.03.2014 11:24
wystarczy taka mała ilość płynu?:)
barbara11561 02.03.2014 11:23
pysznie wyglądają,też lubię mieszać różności na bułeczki ,ale z kaszą jeszcze nie robiłam-chyba się skuszę na takie:):)
anemon 28.02.2014 22:49
Bardzo Wam dziękuję i polecam.
mysza75 23.02.2014 21:17
piękne bułki
IZABELA29 15.02.2014 10:32
idealne na śniadanko
Alex_M 14.02.2014 22:27
wspaniałe bułeczki, wypróbuję przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak