Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

5.0
(459)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jaja 4 sztuki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżka
olej 1/3 szklanki
jabłka 10-12 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :)

Kroki postępowania

1
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, a owoce obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki.
Krok 1 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
2
Jaja z cukrem ubić na pulchną masę. Ja najpierw ubijam jaja, a następnie powoli dodaję cukier, wówczas masa jest naprawdę puszysta. Do ubitej masy wlewać olej i stale miksując wsypać mąki.
Krok 2 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
3
Do tak przygotowanej masy wrzucić połowę owoców i delikatnie całość zamieszać.
Wysmarować okrągłą formę, do której przelać ciasto.
Krok 3 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
4

Ciasto w miarę równomiernie rozprowadzić w formie i na wierzchu poukładać pozostałe owoce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.

Krok 4 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto
5

Ciasto ostudzić i posypać np. cukrem pudrem. Smacznego!

Krok 5 - W środku i na wierzchu, czyli ucierane ciasto z jabłkami :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MW 16.03.2024 13:13
Ciasto wcale nie rośnie. Slodkie, niestety nie polecę przepisu.
Doradca Smaku 18.03.2024 08:27
Przepis jest sprawdzony przez wielu użytkowników. Najprawdopodobniej brak wyrośnięcia ciasta wynika z działania piekarnika.
Moni 18.05.2023 11:24
Od kilku lat robię ciasto z tego przepisu. Moja rodzina go uwielbia. Przetestowane chyba już z wszystkimi owocami i zawsze wychodzi.
Doradca Smaku 19.05.2023 08:53
Super! Dziękuję za opinię!
asia 08.11.2022 10:36
12 jablek na szklanke maki to za duzo. Wyjdzie z zakalcem. 12 jablek to 2,5 kg jablek.
[email protected] 15.10.2022 15:33
Wygląda pięknie, ciekawe jak smakuje
Doradca Smaku 17.10.2022 10:42
Gwarantuję, że smakuje świetnie! :)
ela_88 11.07.2021 14:46
Niestety nie wyszło. Piekłam 45 min na 180 stopni, a na samym środku było surowe. Poza tym jest zdecydowanie za słodkie .
Doradca Smaku 12.07.2021 20:46
Jeśli chodzi o ilość cukru można ją zmniejszyć. Odnośnie pieczenia - czas pieczenia można zawsze wydłużyć. W przepisach podawany jest orientacyjnie, dużo jednak zależy tutaj od piekarnika. najlepiej sugerować się tzw. suchym patyczkiem :)
Czekoladojad_kanapowy 11.01.2019 22:14
Wystraszyłam się, że ciasto nie wyjdzie i dałam znacznie mniej jabłek niż było w przepisie. To był błąd i następnym razem dam ich więcej (choć i tak pewnie nie więcej niż 8). Ciasto wyszło ładne, bez zakalca i nie czuć proszku, choć z mniejszą ilością jabłek dość mdłe i wymaga jakiegoś dodatku - np polewy z czekolady karmelowej. Wydaje mi się, że to ciasto w wersji gruszkowej lub egzotycznej mogłoby być nawet lepsze. W zasadzie to jeśli jest w stanie dźwigąć tyle owoców, to można do tego ciasta dać wszystko :)
Magula 29.04.2014 23:41
Mniam wygląda rewelacyjnie
Róża1 01.03.2014 12:32
wspaniałe ciacho !!!!
Kuchenka 19.02.2014 22:55
fajne ciacho
Aannkaa82 13.02.2014 08:24
Pyszne ciacho :)
katarzynka455 11.02.2014 16:52
wygląda bardzo smacznie
ONY_za_kare 09.02.2014 12:41
pyszne ciacho!
fotoviderek 08.02.2014 09:41
Świetne ciacho :)
irenka 07.02.2014 21:20
pyszne ciacho,wygląda bardzo apetycznie,fajny przepis,wypróbuję
Mniam 07.02.2014 18:07
Najlepsze ciasto!
Malinka 07.02.2014 13:01
Anonimie, rozmiar tortownicy to 26cm.
Malinka 07.02.2014 13:00
Alex_M dzięki, staram się:)
Agata3 07.02.2014 11:36
idealne do kawusi :)
Alex_M 07.02.2014 11:27
fajne szybkie ciacho :) podobają mi się nazwy, które wymyślasz :D
07.02.2014 11:20
jaki rozmiar blaszki
07.02.2014 11:19
jaki rozmiar blaszki
Rafał10 07.02.2014 11:00
ale pyszne! Do kawki by się zjadło :)
agnieszka131919 07.02.2014 10:41
pyszności...
patryska76 07.02.2014 10:17
Uwielbiam! ;-)
usmiech 07.02.2014 09:51
ładnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak