Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna zwykła 2,5 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier 1,5 szklanki
olej arachidowy 1/4 szklanki
olej rzepakowy 1/2 szklanki
mleko 1 szklanka
masło orzechowe 4 łyżki
orzeszki ziemne 4 garście
krem czekoladowy ok.25 do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy

Kroki postępowania

1
Jajka ubijamy wraz z cukrem najwyższych obrotach przez 5 minut.
Krok 1 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
2
Następnie zmniejszamy obroty do średnich i do ubitego jajka dodajemy mąkę, mleko i oleje. Wszystko miksujemy.
Krok 2 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
3
Orzeszki ziemne łuskamy. Następnie wkładamy do rozdrabniacza i mielimy dosłownie chwilę.
Krok 3 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
4
W fazie końcowej dodajemy masło orzechowe oraz ¼ rozdrobnionych orzeszków i dokładnie miksujemy.
Krok 4 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
5
Gotowe ciasto nakładamy łyżką stołową do papilotów umieszczonej w specjalnej formie na babeczki.
Krok 5 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
6
Na każdą porcję nakładamy niecałą łyżeczkę kremu czekoladowego i posypujemy orzeszkami.
Krok 6 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto
7
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut, do tzw. suchego patyczka i zarumienienia. Blachę umieszczamy w dolnej części piekarnika i pieczemy bez termoobiegu. Jeśli po tym czasie babeczki będą zbyt blade zostawiamy jeszcze na kilka minut w piekarniku.

Przepis obejmuje proporcje na 32 sztuki. Babeczki wychodzą niskie ponieważ nie dodajemy do ich przygotowania sody czy też proszku do pieczenia.
Krok 7 - Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym i orzeszkami bez spulchniaczy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 08.02.2014 16:06
przepyszne babeczki! :)
kriko 07.02.2014 21:00
babeczki na wypasie
Renata9 07.02.2014 20:49
smaczne babeczki
treonina 07.02.2014 20:31
same pyszności!
Wiesława1 07.02.2014 20:27
wygladaja pysznie
kupiska 07.02.2014 20:25
musze sprobowac zrobic
Mira85 07.02.2014 19:30
smacznie wyglądają
mitek111 07.02.2014 18:34
takich babeczek bez proszku do pieczenia jeszcze nie robiłam
gosia56 07.02.2014 18:24
pyszne babeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak