Przepis i sposób przygotowania na: Wiejskie kaszotto
600 g żołądków z kurczaka
1 duża cebula
1 duża marchewka
4 łyżki posiekanego pora ( zielona część )
250 g blanszowanych kurek ( użyłam mrożonych )
bulion warzywny
do smaku :
sól czosnkowo - ziołowa
pieprz czarny
curry
czerwona czubryca ostra
3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE:
Żołądki dokładnie oczyścić, umyć i pokroić w paseczki. Cebulę i marchew obrać, umyć i pokroić : marchew w półplasterki a cebulę w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać olej, wrzucić żołądki i podsmażyć. Następnie dodać cebulę, marchew i por i dalej smażyć około 3 minuty.
Wsypać kaszę, przesmażyć, podlać jedną szklanką bulionu i dusić pod przykryciem 5 minut. Potem dodać przyprawy i gdy kasza wchłonie bulion ponownie podlać, dodać kurki i dalej dusić. Danie od czasu do czasu mieszać i dusić do miękkości kaszy w miarę potrzeby podlewając bulionem.
Danie nie ma być ani za suche ani nie powinno być za rzadkie od nadmiaru bulionu. Podawać na gorąco.