Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto ze szpinakiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 250 gram
bulion 600 ml
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto ze szpinakiem

Kroki postępowania

1
Składniki:
• 250 g ryżu,
• 600 ml bulionu,
• 1 łyżka masła,
• 1/3 opakowania sera feta,
• 300 g szpinaku,
• 1 cebula,
• 2 ząbki czosnku,
• 1 łyżka śmietany,
• Świeżo mielony kolorowy pieprz, sól do smaku,
• Olej do smażenia,
• Około 200 g wędliny w kawałku,
• Ser żółty do podania,
• Natka pietruszki do dekoracji.
Masło rozpuszczamy w garnku.
Krok 1 - Risotto ze szpinakiem foto
2
Dokładamy do niego ryż. Całość smażymy około 1 minuty i podlewamy częścią bulionu. W miarę jak ryz chłonie bulion stopniowo uzupełniamy jego ilość. Na koniec dokładamy śmietanę. Gotowy ryż odstawiamy na około 10 minut by „doszedł”.
Krok 2 - Risotto ze szpinakiem foto
3
Między czasie przygotowujemy pozostałe składniki.
Cebulę kroimy w kostkę, natomiast czosnek drobno siekamy. Rumienimy razem na oleju.
Krok 3 - Risotto ze szpinakiem foto
4
Dokładamy szpinak. Chwile smażymy razem by zmiękł,
Krok 4 - Risotto ze szpinakiem foto
5
po czym dokładamy do niego pokrojony ser feta. Mieszamy całość do jego rozpuszczenia. Doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Risotto ze szpinakiem foto
6
Wędlinę kroimy w kostkę.
Krok 6 - Risotto ze szpinakiem foto
7
Ser ścieramy na tarce o małych oczkach
Krok 7 - Risotto ze szpinakiem foto
8
Gotowy ryż łączymy z wędliną, a następnie ze szpinakiem. Całość doprawiamy i porcjujemy na talerze.
Podajemy posypane startym serem żółtym oraz udekorowane natką pietruszki.
Krok 8 - Risotto ze szpinakiem foto
9
Pysznie, tanio i zdrowo. Danie na stałe zagościło w menu mojej rodzimy.
Zamiast wędliny możemy do niego użyć pokrojonego w kostkę i przysmażonego filetu z kurczaka. Jednakże wersja z wędliną jest szybsza:).
Krok 9 - Risotto ze szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 25.02.2014 22:16
Zawsze dobre.
gibli 24.02.2014 18:01
smaczne danie
vista
vista 19.02.2014 14:27
Aromatyczne pyszne danie. Ja dodałam troche więcej czosnku rewelacja.
Poison1988 18.02.2014 15:55
moje smaczki :) uwielbiam takie połączenie.
Kuchenka 18.02.2014 14:03
super wygląda!
brioszka 18.02.2014 08:06
co za pyszności!
Konczi 18.02.2014 06:55
Uwielbiam takie :) pycha
joanna__s 18.02.2014 06:38
Często takie robię, jest pyszne. Szkoda tylko, że nikt, oprócz mnie, nie chce jeść szpinaku.
treonina 17.02.2014 23:56
wspaniałe danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak