Przepis i sposób przygotowania na: Fasolkowe pole masłem polane
Można użyć fasolki świeżej i ją ugotować lub otworzyć słoik ze spiżarni.
W przypadku gotowania:
Fasolkę myjemy, oczyszczamy z ogonków, odcinamy nieestetyczne końcówki
gotujemy ją w osolonej wodzie, do 10-15 minut, fasolka powinna być jeszcze sprężysta.
Ja korzystałam z fasolki jaką przygotowałam z sezonie
Odcedzam słoik (o pojemności 400 ml)
Rozpuszczam masło i lekko je podsmażam dla nadania koloru i aromatu
dosypuję bułkę tartą i podsmażam ją na maśle
Aby podgrzać ugotowaną już fasolkę (np. taką ze słoika) zanurzam ją na sitku na 5 sekund we wrzątku
Na koniec polewamy bułką :) można też wymieszać w jednej misce fasolkę i bułkę