Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda zimna 1,5 szklanki
margaryna 15 dkg
jajko 10 sztuk
mąka pszenna 1,5 szklanki
Krem:
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
margaryna 10 dkg
masło 10 dkg
cukier kryształ 1 szklanka
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym

Kroki postępowania

1
CIASTO : Wodę zagotować z margaryną i do wrzącej wsypać mąkę mieszając mikserem aby składniki połączyły się. Po przestygnięciu wbijać do gęstej masy po jednym jajku i miksować. Gotowe ciasto wylać na 2 duże blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Upiec ciasta na złoty kolor i jeszcze ciepłe wyjąć z blaszek aby zdjąć papier spod placków. Zostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
2
KREM : Mleko wymieszać z mąkami i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia - gotować około 1 minuty na wolnym ogniu. Margarynę i masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodawać po łyżce wystudzony budyń i dalej ubijać. Na końcu wsypać oranżadki w proszku i połączyć składniki.
Krok 2 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
3
Krem wyłożyć na jedno ciasto karpatki i po wyrównaniu przykryć drugim ciastem.
Krok 3 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
4
Po wierzchu posypać placek cukrem pudrem.
Krok 4 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto
5
Wstawić do schłodzenia na parę godzin. Podawać pokrojone w kwadraty - smacznego.
Krok 5 - Karpatka z kremem budyniowym o smaku jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 10.07.2015 13:34
lubię karpatkę, ciekawe jak smakuje z takim kremem
Iwusia 16.06.2014 23:46
smakowite ciacho
Kejti 28.02.2014 10:47
Świetna taka karpatka i na pewno bardzo smaczna :-)
Monika58 25.02.2014 13:02
smaczna i łanie wyrosło ciasto
Megg 20.02.2014 16:31
Pyszną Karpatka
Beatris 20.02.2014 15:53
Lubię to ciasto w tradycyjnej wersji. W takiej jabłkowej też może być pyszne:)
Konczi 20.02.2014 15:52
pycha! uwielbiam karpatki :D
w mojej kuchni 20.02.2014 14:52
smakołyki podano dzisiaj...
Agata3 20.02.2014 14:22
świetny przepis :)
babajaga1969 20.02.2014 14:16
Aromat jabłkowy - tu użyłam oranżadki w proszku o takim smaku,co pokazane jest na zdjęciu z przygotowań, ale tego sformułowania system mi nie chciał przyjąć - więc napisałam po prosty aromat jabłkowy ):

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak