Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biała czekolada 200 g
mleko w proszku
czekolada mleczna 150 g
gorzka czekolada 50 g
pomarańcza 5 sztuk
margaryna 50 g
śmietana 18 proc 150 ml
białko 2
mleko kokosowe 250 ml
skórka z pomarańczy lub limonki 60 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy

Kroki postępowania

1
Obrać 3 pomarańcze do miąższu. Wycisnąć sok z pozostałych dwóch pomarańczy. Ćwiartki oraz sok gotować 20 minut na lekkim ogniu. Żelatynę stopić w zimnej wodzie. Odsączoną wrzucić do gorącego kompotu (po zdjęciu z kuchenki). Dodać 30 g kandyzowanych skórek z pomarańczy (sprawdzić czy są w miarę słodkie, bo gorzkie mogą nie smakować). Włożyć do lodówki na 3 godziny
Krok 1 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto
2
Stopić mleczną czekoladę z margaryną, ostudzić. W międzyczasie ubić zimną śmietanę na bitą śmietanę, dodać do czekolady, wymieszać i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Krok 2 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto
3
Zanim upłynie godzina, ubić 2 białka na pianę, dodać do musu czekoladowego i znowu wstawić na 2 godziny do lodówki.
Zagotować mleko kokosowe i albo wylać na białą czekoladę, albo do mleka kokosowego dosypywać mleko w proszku, aż uznamy, że jest w miarę gęste i słodkie. Wstawiamy na przynajmniej 1 godzinę do lodówki.
Krok 3 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto
4
Kompot po 3 godzinach przelewamy do 5-6 szklanek lub salaterek (ilość oczywiście może być większa, w zależności od pojemności). Warto sprawdzić, czy jest słodkie, bo czasem skórka kandyzowana z pomarańczy może dodać gorzkiego smaku, wtedy można dodać trochę cukru, wedle uznania.
Krok 4 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto
5
Wlewamy warstwę kremu z mleczkiem kokosowym (do wyboru albo z czekolada białą, albo jak ja z mlekiem w proszku). Ostatnia warstwa to mus z mlecznej czekolady.
Krok 5 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto
6
Na samym końcu posypujemy startą gorzką czekoladą, można też dodać pozostałe kandyzowane skórki z pomarańczy. Warto włożyć jeszcze do lodówki, lepiej smakuje na zimno.
Krok 6 - Deser czekoladowo - kokosowo - pomarańczowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 04.03.2014 19:09
ciekawe apetyczne
kornelcia 20.02.2014 16:40
ciekawa jestem tego połączenia smaków..fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak