Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny „Otwarta Księga”
Kroki postępowania
Biszkopt;
• 5 jajek,
• 1 kopiata szklanka mąki,
• 1 szklanka cukru,
• 5 łyżek oleju,
• 1 łyżka octu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.
Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty.
Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta.
Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeść Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15x19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.
Beza kokosowa
• 6 białka,
• 1,5 szklanki cukru,
• 30 dag kokosu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.
Masa do przełożenia:
- 3 kostki masła,
- 1 puszka ananasów w syropie,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,
- 1,5 litry mleka,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru
Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,
Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę.
Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.
Przełożenie:
Biszkopt.
Masa budyniowa z brzoskwiniami.
Wkładka kokosowa.
Masa budyniowa z ananasem.
Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu.
Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.
Księgę dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki.
Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki.
Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.
Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 4 żółtka
- 2,5 kostki masła,
Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.
Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
To mój pierwszy tort wykonany w takiej formie.
Doskonale pasuje także inne rodzinne uroczystości( np. chrzest). Zmieniamy wówczas tylko dekoracje.