Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort komunijny „Otwarta Księga”

5.0
(59)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny „Otwarta Księga”

Kroki postępowania

1
Blaszka 30x38 cm


Biszkopt;
• 5 jajek,
• 1 kopiata szklanka mąki,
• 1 szklanka cukru,
• 5 łyżek oleju,
• 1 łyżka octu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. W dalszej kolejności dodajemy olej, ocet i mąkę wymieszaną z proszkiem. Pieczemy w 180ºC przez 20 min.

Do tortu należy upiec 3 takie biszkopty.
Dwa biszkopty po ostygnięciu pozostawiamy w całości. Z trzeciego wycinamy dwa pasy. Każdy pas powinien stanowić około ¼ biszkopta.
Z wyciętego biszkoptu została mi niepotrzebna jedna połowa. Można ją po prostu zjeść Można też upiec ten trzeci biszkopt z połowy składników na mniejszej blaszce (15x19 cm), wtedy nie zostaną okrawki.

Beza kokosowa
• 6 białka,
• 1,5 szklanki cukru,
• 30 dag kokosu,
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywno, dokładamy cukier, a następnie pozostałe składniki delikatnie mieszając. Pieczemy około 30 min w 180˚C.

Masa do przełożenia:
- 3 kostki masła,
- 1 puszka ananasów w syropie,
- 1 puszka brzoskwiń w syropie,

- 1,5 litry mleka,
- 3 budynie waniliowe,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1,5 łyżki mąki tortowej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek cukru

Połowę mleka gotujemy z cukrem. Pozostałą część mieszamy z mąką, budyniem, żółtkami. Gotujemy budyń. Studzimy,

Brzoskwinie oraz ananasy odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

Ucieramy masła. Dodajemy budyń. Utartą masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy pokrojone brzoskwinie, a do drugiej pokrojone ananasy.




Przełożenie:
Biszkopt.
Masa budyniowa z brzoskwiniami.
Wkładka kokosowa.
Masa budyniowa z ananasem.
Na masę ananasową nakładamy dwa paski wycięte z trzeciego biszkopta. Najlepiej nożem zaznaczyć gdzie znajduje się połowa naszego tortu. Biszkoptowe paski układamy na dwóch połówkach w odstępie około 1-1,5 cm od środka tortu.
Krok 1 - Tort komunijny  „Otwarta Księga” foto
2
Tak nałożone paski także delikatnie smarujemy masą.
Całość przykrywamy drugim biszkoptem pozostawionym w całości. Dokładnie dociskamy go do masy. W ten sposób otrzymujemy zarys naszej księgi.

Księgę dowolnie dekorujemy.
Do dekoracji wykonałam masę budyniową z 1 litra mleka. Część masy zabarwiłam na różowo (tort dla dziewczynki) aby wykonać róże, a część na zielono, aby wykonać listki.
Do wykonania napisu „IHS” wykorzystałam gotowe, kupne złote perełki.
Napis „I Komunia Święta” został wykonany w masy po dodaniu do niej zaparzonego kakao.



Masa do dekoracji:
- 1 litr mleka
- 5 łyżki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 2 budynie waniliowe,
- 1 kopiata łyżka mąki kartoflanej,
- 1 kopiata łyżka mąki tortowej
- 4 żółtka

- 2,5 kostki masła,


Część mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mieszamy z budyniem, mąką i żółtkami, cukrem waniliowym. Gotujemy budyń. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy budyń.

Dekorację zaczynamy od wygładzenia powierzchni. W dalszej kolejności obtaczamy boki tortu tworząc karty, następnie wykonujemy górny i dolny wianuszek.
Na koniec wykonujemy różę oraz napis.
Krok 2 - Tort komunijny  „Otwarta Księga” foto
3
Maj to czas komunii. Na tę ceremonię doskonale pasuje tort w kształcie „otwartej księgi”

To mój pierwszy tort wykonany w takiej formie.
Doskonale pasuje także inne rodzinne uroczystości( np. chrzest). Zmieniamy wówczas tylko dekoracje.
Krok 3 - Tort komunijny  „Otwarta Księga” foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 15.09.2014 19:40
coś wspaniałego!!!!!
gusia1000 27.02.2014 17:35
Genialny tort.
Małgorzata9 22.02.2014 22:04
masz talent, gratuluję
iziona 22.02.2014 20:33
Te Twoje różyczki są cudowne :)
margaret 22.02.2014 10:39
świetny tort
monikaT83 22.02.2014 10:35
cacko, cacko,wspaniałe cacko!!
pierniczkowo 22.02.2014 10:30
po prostu śliczny, dużo roboty, ale warto!
gibli 22.02.2014 10:24
pięknie wygląda:)
Czyki 22.02.2014 08:33
Dla mnie najwyższa półka cukiernicza:)Śliczny:)
Konczi 22.02.2014 08:25
jaka cudna księga, jak ją zjeść? :D
Niki22 21.02.2014 22:40
cudnie wygląda :)
Megg 21.02.2014 22:37
przepiękny torcik!!!
DorotaZ 21.02.2014 22:25
Ale pięknie wygląda:)
patryska76 21.02.2014 22:23
Wspaniały! ;-)
Milka100 21.02.2014 22:14
superniasty tort
Aleksandraa 21.02.2014 22:05
piękny tort

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak