Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka królewska

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
mąka 5 łyżek
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka
sól szczypta
woda 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1 kg
galaretki truskawkowe 2 szt
śmietana 30% 1/2 litra
cukier 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
czekolada mleczna 1 tabliczka

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka królewska

Kroki postępowania

1
Jajka rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie porcjami wsypujemy cukier(4 łyżki) i cukier waniliowy, cały czas ucieramy, dodajemy żółtka – miksujemy. Do gotowej masy jajecznej wsypujemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wrzącą wodę – mieszamy.

Ciasto wylewamy do tortownicy( 28 cali) wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką.

Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 1 - Szarlotka królewska foto
2
Masa: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe jabłka wkładamy do garnka i stawiamy na wolnym ogniu, żeby się rozprażyły ( jeśli jabłka są mało soczyste dolewamy ok 1/2 szkl. wody). Do jabłek wsypujemy galaretki, dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Szarlotka królewska foto
3
Gorące jabłka wykładamy na biszkopt. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3 - Szarlotka królewska foto
4
Do 3 łyżek ciepłej wody wsypujemy 1 łyżkę żelatyny – przez chwilę mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut. Następnie do tej żelatyny dodajemy 3 łyżki wody i na wolnym ogniu podgrzewamy ciągle mieszając, do momentu aż nam się rozpuści żelatyna.

Śmietanę ubijamy dodając do niej po łyżce cukru .

Do wystudzonej żelatyny dodajemy łyżkę bitej śmietany – powoli mieszamy i znów kolejna łyżka śmietany ( czynność powtarzamy kilka razy). Dopiero taką żelatynę dodajemy do bitej śmietany i przez chwilkę ( ok. 15 sekund) na najniższych obrotach mikserem mieszamy.( Bardzo krótko to robimy tylko żeby nam się składniki dobrze połączyły). Tak przygotowaną śmietanę wykładamy na wystudzone jabłka.
Krok 4 - Szarlotka królewska foto
5
Na śmietanę ścieramy mleczną czekoladę.
Krok 5 - Szarlotka królewska foto
6
Wkładamy do lodówki.

Smacznego!!!
Krok 6 - Szarlotka królewska foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monisia1977 15.02.2014 10:37
fajnie wygląda
treonina 14.02.2014 22:33
musi być pyszna!
agnieszka131919 14.02.2014 21:15
pyszne ciasto
Sroczka 14.02.2014 20:34
Ale pyszne ciacho, takie bym zjadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak