Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 20 sztuk śred. wielkości
cukinia 1 sztuka
jogurt naturalny 15 łyżek
śmietana 30% 150 ml
sól w zależności od słodyczy ziemniaków
pieprz
jajko 1 sztuka
parmezan
cebula 1,5 sztuki
natka pietruszki 1 gałązka
polędwica 350 drobiowa
oliwa 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane, odcedzone ziemniaki i lekko przestudzone, kroimy w dość grube plastry.
Krok 1 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
2
Cukinię wraz z cebulą ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
3
Polędwicę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z oliwą z oliwą. Dodajemy także startą cebulę i cukinię.
Krok 3 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
4
W osobnej miseczce roztrzepujemy jogurt, śmietanę i jajko. Doprawiając solą i pieprzem.
Krok 4 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
5
Do podsmażoną wędlinę z warzywami wylewamy naszą miksturę. Wszystko doprawiamy solidnie solą i pieprzem. Mieszamy i podgotowujemy wszystko razem.
Krok 5 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
6
W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami ziemniaki, pokrywając je sosem.
Krok 6 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto
7
Robimy tak aż do skończenia składników. Zapiekamy wszystko razem w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez około 20 minut. Wierzch gotowej zapiekanki posypujemy posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Podajemy na gorąco jako danie główne.
Krok 7 - Zapiekanka ziemniaczana z cukinią, polędwicą drobiową i parmezanem w sosie śmietanowo-jogurtowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 01.03.2014 16:01
mi będzie smakowała
Mniam 16.02.2014 15:05
Lubię takie zapiekanki. Idealne na obiad.
aniagdz 16.02.2014 11:12
bardzo dobry przepis;)
iwi 16.02.2014 10:58
Przepyszna zapiekanka
Beatris 16.02.2014 10:49
W 100% moje smaki, pycha:)
ada.la 16.02.2014 10:34
pyszna zapiekanka
cukiereczek 16.02.2014 10:28
na bogato Lubię to
Aleksandra/Olcia 16.02.2014 10:13
pycha zapiekanka
Megg 16.02.2014 10:00
smaczna, bardzo lubię takie zapiekanki
patryska76 16.02.2014 09:27
Świetny pomysł na zapiekankę! ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak