Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Talerz łakoci, czyli małe co nieco do kawy

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO
mąka 4 sztuki
margaryna 200 g
cukier 1 szklanka
żółtko jajek 4 sztuki
jajko 1 sztuka
śmietana 1 łyżka
KREM
śmietana kremówka 1 litr
cukier puder 4 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
DODATKOWO
czekolada mleczna 1 sztuka
wiórki kokosowe 0,5 szklanki
wiśnie do smaku
cukier do smaku
białko 2 sztuki
SZYSZKI
cukierki krówki 100 g
margaryna 150 g
kakao 4 łyżki
ryż preparowany 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Talerz łakoci, czyli małe co nieco do kawy

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy i schładzamy ok 30 min. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części. Każdą część rozwałkować. Z dwóch części wycinamy koła. Z trzeciej paseczki o szerokości ok 1 cm. Paseczki nawijamy na rurkę, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym. Pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia. Czas na upieczenie ciasteczek okrągłych - układamy je na papierze do pieczenia, smarujemy białkiem i pieczemy ok 12 min. w temp. 180'C. Trzecią część ciasta ( koła ) wykładamy foremki do mini babeczek i pieczemy ok 15 min. w temp. 180'C. Gotowe pozostawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy krem. Śmietanę dzielimy na pół. Jedną część ubijamy na sztywno, pod koniec dodając połowę cukru. Drugą część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając pozostały cukier oraz kawę. Kremy schłodzić ok 30 min. Po tym czasie przekładamy krem śmietanowy do rękawa cukierniczego zakończonego długą końcówką i nadziewamy nim rurki. Drugim kremem kawowym dekorujemy babeczki i dodajemy wiśnie w likierze do dekoracji. Pozostały krem śmietankowy oraz kawowy nakładamy na połowę krążków kruchych i przykrywamy drugim pustym krążkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie obtaczamy brzegi ciastek i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pozostawiamy do przestygnięcia. Wszystkie ciasteczka schładzamy. Przygotowujemy szyszki. Margarynę rozpuszczamy dodając pokrojone na mniejsze kawałki cukierki krówki oraz kakao i mieszamy, aż składniki się połączą ze sobą, dodajemy ryż preparowany i mieszamy. Ściągamy z pieca i jeszcze z ciepłej masy tworzymy szyszki. Możemy sobie dłonie natłuścić, dzięki czemu nie będzie nam się masa kleiła do dłoni. Gotowe układamy na talerzyku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 13.10.2014 20:48
jakie fajne ciasteczka
Jagódka77 09.03.2014 11:10
"niebo w ustach", do tych frykasów jeszcze pyszna kawa/herbata i miłe popołudnie gotowe
Lis 02.03.2014 22:41
Po prostu cud miód orzeszki
gibli 02.03.2014 00:04
muszę zrobić sobie taki talerz łakoci:)
Katarzyna/kate1980 26.02.2014 19:22
fajne te łakocie
IlonaAlbertos 24.02.2014 21:10
Wow, ale smakowitości.
DorotaZ 22.02.2014 11:18
Super pomysł z tym przepisem:) Jedno ciasto możliwości wiele:) Idealne dla rodzinki i gości:) Każdy znajdzie coś dla siebie:)
MarianM 21.02.2014 22:54
ileż tu łakoci - fajnie wyglądają i muszą smaczne być. Fajnie pokazane ile ciastek można zrobić z jednego ciasta
kornelcia 17.02.2014 08:39
bardzo lubię do kawy
olkaaa 17.02.2014 08:23
bardzo fajne
Magula 17.02.2014 07:54
Mniam pyszności
adelajda 17.02.2014 07:41
wow !! to ja się częstuję tym co nie co !!
Czyki 17.02.2014 07:32
A teraz kawusia i takie właśnie łakocie:):)
Konczi 17.02.2014 07:26
cudny talerzyk :D
Barbara13 17.02.2014 00:29
piękny talerz łakoci ,mniammm
bhb8 17.02.2014 00:02
z chęcią bym spróbowała :)
Bernadeta1 16.02.2014 23:53
super takie ciasteczka
Kuchenka 16.02.2014 23:46
łał, rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak