Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab w sosie cebulowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 4 plastry
cebula biała 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
kostki rosołowe 2 szt
woda 1 l
sól do smaku
czosnek 2 zabki
olej do smażenia
mąka pszenna 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Schab w sosie cebulowym

Kroki postępowania

1
Schab w plastrach myjemy i osuszamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę nacieramy nim mięso, które przyprawiamy jeszcze solą i mielonym czarnym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy mięso z każdej strony.
Krok 1 - Schab w sosie cebulowym foto
2
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy kostki rosołowe, ziele angielskie oraz liście laurowe i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować do powstałego bulionu wkładamy obsmażone mięso i zmniejszamy ogień na malutki. Na tłuszczu pozostałym z smażenia mięsa szklimy pokrojoną cebulę, a następnie przekładamy do garnka z mięsem. Całość dusimy na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie.
Krok 2 - Schab w sosie cebulowym foto
3
Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je, oraz liście laurowe i ziele angielskie, a resztę miksujemy chwilę blenderem, ale tak aby pozostały wyczuwalne kawałki cebuli. Mąkę mieszamy z wodą i zagęszczamy gotujący sos.Doprawiamy do smaku. Podajemy na talerzu mięso polane sosem.
Krok 3 - Schab w sosie cebulowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

teresa18 25.02.2014 20:18
Wyśmienite miesko
patryska76 25.02.2014 16:31
Pyszny obiad ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak