Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb jogurtowy

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
jogurt naturalny 3/4 szk
woda ciepła 1/2 szk
drożdże 50 g
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb jogurtowy

Kroki postępowania

1
500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
3/4 szk jogurtu naturalnego gęstego ( w temperaturze pokojowej )
1/2 szk ciepłej wody
50 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo :
olej do wysmarowania foremki
otręby pszenne prażone do wysypania foremki

Drożdże dokładnie połączyć z cukrem aż do płynnej masy. Jogurt wymieszać z wodą, dolać do drożdży, dodać olej i sól i wymieszać.
Krok 1 - Chleb jogurtowy foto
2
Następnie wsypać mąkę i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione przełożyć ciasto do miski, lekko oprószyć je mąką i zakryć ściereczka do wyrośnięcia.
Krok 2 - Chleb jogurtowy foto
3
Gdy podwoi swoją objętość ponownie je wyrobić i lekko można skręcić aby miał po upieczeniu nierówną powierzchnię. Podłużną foremkę o wymiarach 32x14 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto, zakryć ponownie ściereczką i zostawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Chleb jogurtowy foto
4
Gdy podrośnie upiec chleb w piekarniku nagrzanym do 180 stopni a piec 40 minut.
Krok 4 - Chleb jogurtowy foto
5
Po upieczeniu wyjąc chleb z foremki i wystudzić na kratce.
Krok 5 - Chleb jogurtowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 28.02.2014 17:34
no właśnie tak to chyba jest ,że nie można też przesadzić :D poważnie mam zamiar poeksperymentowac z chlebem :)
eliza135 25.02.2014 19:59
wygląda smakowicie
Poison1988 25.02.2014 19:52
no to mam kolejne wyzwanie ;) z jogurtu nigdy jeszcze chleba nie robiłam ale pięknie wyrósł i w środku wygląda świetnie :)
ZEWA 25.02.2014 19:36
Aniu ja ciasta na chleb nigdy nie wyrabiam długo. Wyrabiam go dwa razy ale krótko i zawsze chlebki się udają. Moja mama zawsze mówiła, że ciasta drożdżowego nie należy się bać. Chyba coś w tym jest. Moja siostra ma zasadę, że ciasto drożdżowe zagniata 100 razy i zawsze ma kamień, więc za długo to raczej nie dobrze jest.
Edith85 25.02.2014 18:59
Wygląda smacznie :)
Anna133 25.02.2014 18:51
w chlebie jest ważne to chyba ,aby nie był zbyt bardzo wyrobiony ? nie ? ostatnio zauważyłam robiąc pizze ,że jak mało wyrabiam i ciasto ejst takie bardzo lużne wychodzi porowate ciasto po upieczeniu czy tak własnie jest ? bo ja nie jestem ekspertem w pieczeniu chleba ,będę wdzięczna za odp

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak