Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułami pod beszamelem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
jajko 1
masło 175 g
sól
śmietana 30% 3-4 łyżki
brokuł 1
olej 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
mleko 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami pod beszamelem

Skladniki ciasta: mąka (350g), jajko, schłodzone masło (125g), sól, śmietana 30%
Z podanych składników wyrabiamy ciasto, wkładamy na godzinę do lodówki.

Brokuł dzielimy na niewielkie różyczki, podduszamy na oleju aż lekko zmięknie, dodajemy przyprawy. Formę na tartę smarujemy masłem, wylepiamy ciastem, pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Robimy beszamel - w rondelku roztapiamy masło (50g), dodajemy mąkę (2łyżki) i sól, po czym wlewamy powoli mleko, cały czas mieszając.
Na podpieczonym spodzie układamy różyczki brokuła, zalewamy beszamelem.
Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

karolina1869 28.02.2014 07:47
lubię tarty w zasadzie w każdym wydaniu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak