Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z gotowanej marchewki i manny do rosołu
Kroki postępowania
Dodać jajko i kaszę mannę . Posolić . Wymieszać.
Gotować w osolonym wrzątku ok. 5 minut ( mają bulgotać ale nie za mocno).
Podawać w gorącym rosole pokrojone w plasterki lub na połówki zależy jak duże zrobimy.
W zasadzie jest to coś podobnego do kostki z kaszy manny do rosołu tyle , że o marchewkowym smaku i mocniej zbitej.
* Ilość kaszy trzeba dopasować do tego jak wilgotna była marchewka i jak duże było jajko- masa na kluski ma być na tyle gęsta by dało się z niej zrobić kluseczki , ale nie za twarda.
** Podpowiadam, że można je również podawać jako dodatek do II Dania np. mięsa z kurczaka z rosołu w sosie potrawkowym , koperkowym lub chrzanowym.
*** Można je podsmażyć na rumiano na maśle ( pokrojone w plasterki ) i podawać z surówką.
Przyszła pora na pokazanie rosołów z kluseczkami warzywnymi. Na pierwszy ogień idą marchewkowe.