Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

5.0
(86)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami - pyszne danie obiadowe, które łączy smaki śródziemnomorskiej kuchni. Kawałki kurczaka są zapiekane z serem mozzarella, który cudownie się rozpuszcza. 

Składniki:

Pierś z kurczaka z mozzarellą:

filet z kurczaka podwójny 1 sztuka
pomidory suszone z ziołami Smak 5-6 sztuk
mozarella 1 sztuka
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Danie, które nie wymaga zaawansowanych umiejętności kulinarnych - pieczona pierś z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami. Ważnym etapem w przygotowaniu tego dania jest marynowanie mięsa i czas pieczenia. Drób nie wymaga pieczenia w wysokiej temperaturze, ale potrzebuje czasu, aby mięso pozostało soczyste.

1. Przygotować filet z kurczaka - umyć, wyciąć kostki, błonki. Każdą pierś przeciąć wzdłuż ( na cieńsze). Nie trzeba rozbijać.

2. Przygotować marynatę - w misce wymieszać przyprawę do kurczaka z papryką słodką i olejem odlanym z suszonych pomidorów. Natrzeć filet z każdej strony. Wstawić na godzinę do lodówki.

3. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą. Przełożyć do naczynia filet, przykryć górą naczynia i wstawić do nagrzanego do 190 stopni na około 20-25 minut.

4. W tym czasie odsączyć mozzarellę, pokroić w plastry. Wyjąć filet z piekarnika położyć na każdym kawałku mięsa suszone pomidory i plaster mozzarelli.

5. Wstawić do wyłączonego piekarnika na 10-15 minut aż mozzarella się roztopi.

6. Mięso podawać z makaronem lub ziemniakami - jak lubisz. Smacznego!

Dodawanie mozzarelli do mięsa dodaje mu kremowości, a suszone pomidory lekko kwaskowego smaku. Pierś z kurczaka z mozzarellą można podać z makaronem lub ziemniakami (np. tłuczonymi), i sosem, który pozostał z pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rena 08.02.2024 17:00
Temperatura 10 stopni?
Jaqubeq 19.11.2023 15:02
Jeszcze nie jodlem ale fajnie się to czyta :)
Klausia 20.01.2015 09:38
podoba mi się :)
DorotaZ 24.09.2014 19:27
Pyszności:)
Czyki 26.02.2014 23:05
Cudowne połączenie:)
mysza75 23.02.2014 09:47
Jakie to dobre sama bym zjadła :-)
Milka100 22.02.2014 21:56
pyszności mięsko
Janina 22.02.2014 20:10
Pyszności;)
wwwiolka 22.02.2014 19:30
Lubię takie smaki.
Megg 22.02.2014 19:13
smaczne mięsko
Aleksandra/Olcia 22.02.2014 18:31
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak