Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ŻUREK w moim wydaniu

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

zakwas 1 butelka
ziemniaki 4 sztuki
kiełbasa 3 pętka
seler 0.5 sztuki
marchew 1 sztuka
por 0,5 sztuki
kość 1 sztuka
sól 1 szczypta
pieczarki 100 gram
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
jajko ugotowane na twardo 3 sztuki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: ŻUREK w moim wydaniu

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy potrzebne składniki: zakwas na żurek, seler, ziemniaki, marchew, pieczarki, por. Żurek robiłam na wywarze z kości wędzonych.
Krok 1 - ŻUREK  w moim wydaniu foto
2
Białą kiełbasę kroimy w plastry , dodajemy do wywaru.
Krok 2 - ŻUREK  w moim wydaniu foto
3
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru.
Krok 3 - ŻUREK  w moim wydaniu foto
4
Marchew obieramy i kroimy w słupki, seler tarłam na tarce, pieczarki kroiłam w plastry. Por wrzucamy w całości. Warzywa gotujemy 20 minut.
Krok 4 - ŻUREK  w moim wydaniu foto
5
Na samym końcu dodajemy zakwas oraz przyprawy: pieprz, sól, majeranek oraz przeciśnięty czosnek.Żurek podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Krok 5 - ŻUREK  w moim wydaniu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kornelcia 16.05.2014 23:07
super smaczna
IwonaDD 25.02.2014 19:41
pychota!!!!!
gosia56 25.02.2014 09:16
super żurek
w mojej kuchni 24.02.2014 14:40
żurek pychota
halina17 24.02.2014 12:51
Smaczny żurek.
Czyki 24.02.2014 10:26
Pyszny żurek:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak