Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka brokułowa z grzankami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuł 500 g
pomidor malinowy 1 szt
cukier 1 doza
sól 1 doza
majonez 200 g
smietana 18% 100 g
czosnek 1 szt
natka pietruszki 1/2 op
sałata do dekoracji 1/4 szt
pieczywo pszenne 1/2 szt
masło 150 g
ogórek 1/2 szt
jajko ugotowane na twardo 2 szt
Pieprz czarny mielony Prymat 1 doza

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka brokułowa z grzankami

Wstawiamy gorącą osoloną wodę, dodajemy łyżkę cukru (aby zniwelować zapach gotowanych brokułów), brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na gotującą wodę i blanszujemy (krótkie gotowanie by brokuł był lekko miękki i chrupiący). W drugim garnku szykujemy wodę (osoloną) na gotowanie ryżu. Ryż gotujemy do ulubionej miękkości. Przygotowujemy sos z majonezu, śmietany, soli, pieprzu, cukru i siekanego czosnku. Pomidory i ugotowane jajka kroimy w cząstki. Pieczywo kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanej patelni z masłem. Następnie bierzemy przeźroczystą miskę w której układamy po kolei- brokuły, cząstki jajek, pomidorów, sos czosnkowy, grzanki, ogórki (plastry) i tak na zmianę (pamiętajmy o tym aby na górze sałatki znalazł się sos na nim grzanki i garnierka. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.02.2014 20:04
super pyszna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak