Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pijok

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4
cukier drobny 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 0,5 szkl
mąka pszenna 0,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
ocet 1,5 lyżeczki
olej 1,5 łyżki
budyń śmietankowy 1 szt
mleko 500 ml
cukier 0,75 szkl
margaryna 250 gram
biszkopty okrągłe 1 op
kakao 1 łyżka
mleko 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 0,5 łyżeczki
wódka 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pijok

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
Następnie dodaj żółtka i ubijaj około 15 minut.
Wlej olej i w dalszym ciągu ubijaj.
Następnie przełącz mikser na najniższe obroty miksera i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu wlej ocet.

Ciasto wylej na blaszkę kwadratową i piecz około 40 minut na złoty kolor.
Krok 1 - Pijok foto
2
Biszkopt wystaw do wystudzenia, a następnie zerwij z niego wierzchnią skórkę.

Budyń na 3/4 litra mleka ugotuj w 500 ml mleka.
Wystaw do wystudzenia.
Krok 2 - Pijok foto
3
1/3 wódki wymieszaj z niewielką ilością wody i nasącz biszkopt.
Margarynę dokładnie rozetrzyj w makutrze, a następnie porcjami dodawaj wystudzony budyń i całość ucieraj na puch.
Krok 3 - Pijok foto
4
Utarty krem dokładnie rozsmaruj na biszkopcie.
Małe biszkopty maczaj w wódce ( niezbyt długo, żeby nie były za miękkie ) i układaj jeden przy drugim na kremie.
Jeżeli zostanie Ci wódka to polej dodatkowo biszkopty już ułożone na cieście.
Krok 4 - Pijok foto
5
W małym rondelku umieść wszystkie produkty suche i mleko przeznaczone do polewy.
Żelatynę namocz wcześniej w zimnej wodzie, a następnie rozpuść.
Produkty w rondelku ogrzewaj, a następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Polewę odrobinę wystudź.
Krok 5 - Pijok foto
6
Ciasto polej przygotowaną polewą.
Gotowe!

Smacznego ;-)
Krok 6 - Pijok foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 24.04.2014 11:20
świetne ciasto
Jagódka77 14.04.2014 19:47
ciasto jest pyszne, a nazwa zachęcajaca
pestka 01.04.2014 09:01
bardzo podoba mi się ten deser
Kejti 26.02.2014 00:13
Super nazwa :-)
Hanna5 25.02.2014 17:47
pycha pijok
Smaczna_B 25.02.2014 15:40
super nazwa i super ciasto:)
monikaT83 25.02.2014 08:36
wow! fajny przepis:) jeszcze takiego nie jadłam i nie robiłam, pora to nadrobić:)
Milka100 24.02.2014 21:44
pyszności to ciasto
mimi 24.02.2014 20:40
pycha ,lubię do kawki
MagdaXXX 24.02.2014 20:33
uwielbiam to ciacho
Wiesława1 24.02.2014 20:16
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak