Przepis i sposób przygotowania na: Pijok
Kroki postępowania
Białka ubij na sztywną pianę razem z cukrem.
Następnie dodaj żółtka i ubijaj około 15 minut.
Wlej olej i w dalszym ciągu ubijaj.
Następnie przełącz mikser na najniższe obroty miksera i wsyp mąkę. Dokładnie wymieszaj.
Na samym końcu wlej ocet.
Ciasto wylej na blaszkę kwadratową i piecz około 40 minut na złoty kolor.
Budyń na 3/4 litra mleka ugotuj w 500 ml mleka.
Wystaw do wystudzenia.
Margarynę dokładnie rozetrzyj w makutrze, a następnie porcjami dodawaj wystudzony budyń i całość ucieraj na puch.
Małe biszkopty maczaj w wódce ( niezbyt długo, żeby nie były za miękkie ) i układaj jeden przy drugim na kremie.
Jeżeli zostanie Ci wódka to polej dodatkowo biszkopty już ułożone na cieście.
Żelatynę namocz wcześniej w zimnej wodzie, a następnie rozpuść.
Produkty w rondelku ogrzewaj, a następnie wlej rozpuszczoną żelatynę i mieszaj do momentu, aż cukier się rozpuści.
Polewę odrobinę wystudź.
Gotowe!
Smacznego ;-)