Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obiad tradycyjny: kotlet mielony z ziemniakami i kapustą zasmażaną

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielone
bułka czerstwa 1
jajko
Bułka tarta klasyczna Prymat
kapusta kiszona
masło klarowane
ziemniaki 5
cebula 2
cukier 1 łyżeczka
mąka
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziele angielskie 3
natka pietruszki
czosnek
olej rzepakowy
śmietana 12% 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Obiad tradycyjny: kotlet mielony z ziemniakami i kapustą zasmażaną

moczymy naszą bułkę czerstwą, do mięsa mielonego dodajemy żółtko, namoczoną bułkę i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą pieprzem i świeżo wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wszystko ugniatamy wyrabiamy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju.

Kapustę kiszoną płuczemy i siekamy na drobno, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem razem z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy tak ok 15 - 20 minut, dodajemy odrobinę cukru, solimy i pieprzymy, dodajemy mąki, potem wyjmujemy na patelnię i delikatnie przysmażamy na klarowanym maśle.

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy masło i śmietanę (ok łyżki), ugniatamy na puree,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 05.03.2014 15:37
to co lubię, pysznie i tradycyjnie ;)
jasiek 05.03.2014 15:37
apetyczny kotlecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak