Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami, soczewicą zieloną i twarogiem
FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu (tak by była miękka), osączamy na sicie. Twaróg rozgniatamy widelcem, lubczyk kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki ubijamy, dodajemy soczewicę, ponownie ubijamy, następnie dodajemy twaróg, cebulę przyprawy i wszystko razem mieszamy. Dodajemy usmażoną cebulkę, lubczyk, przyprawy i dokładnie mieszamy.
CIASTO: Z podanych składników (pierwsze 5 pozycji na liście) wyrabiamy ciasto. Dzielimy na kilka części, każdą wałkujemy, wykrawamy krążki, nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie około 8-10 minut od wypłynięcia.
Podajemy polane np. roztopionym masełkiem.