Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary w białym winie i pomidorach

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalmary 500 g
pomidory 2
cebula 1
czosnek 1 ząbek
bazylia świeża 1 łyżka
białe wino 1/2 szklanki
mąka 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary w białym winie i pomidorach

Kalmary rozmrozić, odsączyć z wody. Cebulę pokroić w piórka, a następnie razem z kalmarami wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając, by składniki nie przywarły do patelni. Dodać pokrojonego w drobną kostkę pomidora, wymieszać i smażyć jeszcze 5 minut. Następnie dodać posiekany czosnek i bazylię oraz łyżkę mąki, całość zasmażać ok. minuty cały czas mieszając, następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Podawać ze świeżym pieczywem lub grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 07.07.2014 20:06
moje smaki, smacznie przygotowane kalmary
BernadettaP 05.03.2014 22:52
Bardzo lubię kalmary, ale rzadko można kupić w sklepie naprawdę ładne.
aisoglam 05.03.2014 22:49
Pyszności :)
aniagdz 05.03.2014 19:45
jedno z moich ulubionych rarytasów :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak