Przepis i sposób przygotowania na: Noturalny- zielony omlet
Pomidorki dokładnie płuczemy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą bazyliową. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Cukinię dokładnie myjemy, kroimy w cienkie plasterki. Smażymy na posmarowanej lekko olejem rzepakowym patelni grillowej z obu stron na rumiano. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy białym sezamem.
Rukolę dokładnie płuczemy. Połowę miksujemy z 2 jajkami.
Pozostałe jajka dokładnie ubijamy, dodajemy zmiksowaną rukolę, mąkę kukurydzianą i doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Wlewamy 1/2 lub 1/3 masy jajecznej, przykrywamy pokrywką i smażymy do chwili aż omlet ładnie się zetnie. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Połowę gorącego omletu smarujemy serkiem wiejskim. Układamy świeżą rukolę, grillowaną cukinię i pieczone pomidorki. Składamy na pół. Polewamy odrobiną sosu czosnkowego. Przybieramy listkami świeżej bazylii.