Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik kajmakowy z konfiturą

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 50 g
herbatniki 200 g
ser 1 kg
masa kajmakowa 200 g
mąka 4 łyżki
jajko 4 sztuki
śmietana kremówka 250 ml
konfitura 4 łyżki
śmietana kremówka 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik kajmakowy z konfiturą

Kroki postępowania

1
Jeszcze raz składniki:
Spód:
50g g margaryny lub masła
200g czekoladowych herbatników (ale nie oblanych czekoladą)
Sernik:
1 kg mielonego sera twarogowego
200g masy kajmakowej
4 łyżki mąki
4 jajka
250ml śmietany kremówki 36%
Wierzch:
4 łyżki konfitury (u mnie jeżynowa z brandy)
4 łyżki śmietany kremówki 36%

Zaczynamy od zrobienia spodu: Ciasteczka dokładnie kruszymy- można to zrobić np. w rozdrabniaczu, dodajemy do nich miękkie masło i wyrabiamy aż powstanie jednolita masa. Ciasteczkową masą wylepiamy spód tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem (moja tortownica ma średnicę ok. 25 cm). Tortownicę wstawiamy do lodówki na czas robienia masy sernikowej.
Krok 1 - Sernik kajmakowy z konfiturą foto
2
Ser wkładamy do głębokiej miski, dosypujemy przesianą mąkę i całość miksujemy na małych obrotach miksera. Dodajemy gotową masę kajmakową z puszki i miksujemy przez kilka minut, do momentu aż masa będzie gładka i jednolita. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując na małych obrotach po każdym wbitym jajku. Na końcu dolewamy śmietanę kremówkę i całość mieszamy.
Krok 2 - Sernik kajmakowy z konfiturą foto
3
Masę serową przekładamy do tortownicy. Tortownicę od spodu i po bokach zabezpieczamy dokładnie folią aluminiową. Tortownicę wstawiamy do głębokiej blaszki. Do gorącego piekarnika (nagrzanego wcześniej do 180 stopni) wstawiamy blaszkę z tortownicą. Do blaszki wlewamy gorąca wodę- sernik będzie się piekł w kąpieli wodnej. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut.
Krok 3 - Sernik kajmakowy z konfiturą foto
4
Wierzch sernika smarujemy konfiturą wymieszaną ze śmietaną. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze kwadrans. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia. Następnie wstawiamy do lodówki (ciągle w tortownicy) na kilkanaście godzin. Bardzo ostrożnie wyjmujemy z tortownicy i podajemy.
Krok 4 - Sernik kajmakowy z konfiturą foto
5
Sernik kajmakowy z konfiturą
Krok 5 - Sernik kajmakowy z konfiturą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 01.07.2014 18:20
Ale to pyszne :)
caralajna 06.03.2014 21:23
wygląda wspaniale
malaczarna23 06.03.2014 11:43
wspaniały serniczek
Monia 06.03.2014 09:55
Wygląda pięknie i pysznie :)
ZEWA 06.03.2014 09:23
kajmakowy sernik pyszny jest - czasami też pieką z kajmakiem
gibli 06.03.2014 08:26
dobry serniczek
kornelcia 06.03.2014 08:23
wyszedł super...
monisia1977 06.03.2014 07:17
fajnie wyglada
Megg 06.03.2014 00:48
rewelacyjny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak