Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone z chleba

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

chleb czerstwy 1 bochenek
jajko 4 sztuki
czosnek 5 ząbków
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
woda letnia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone z chleba

1. Dwa jajka ugotować na twardo. Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy.

2. Chleb moczymy przez chwilę w letniej wodzie. Dokładnie odciskamy i dodajemy do niego dwa surowe i dwa ugotowane i pokrojone jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą kucharek, pieprzem, solą i przyprawą do mięsa mielonego.

3. Dokładnie wyrabiamy (tak jak na kotlety mielone).

4. Z masy chlebowej formujemy kotlety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Kotlety są gotowe, gdy z obu stron będą miały brązowy kolor.

W czasie smażenia nie przykrywamy kotletów!

Rada: Kotlety można podać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 12.03.2014 11:20
Więc polecam:)
Margo1 12.03.2014 08:29
chyba takich nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak