Przepis i sposób przygotowania na: Szybki kurczak w stylu chińskim
Pierś z kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w nieduże paski.
Obraną i opłukaną marchew kroimy w cienkie słupki o długości około 2-3 cm. Mini kolby kukurydzy siekamy na 3 cm kawałki, a pędy bambusa w cienkie paski.
Ananasa kroimy w 1 cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i podsmażamy na rumiano pokrojoną pierś z kurczaka. Doprawiamy połową sosu sojowego. Dodajemy pokrojoną marchewkę. Ciągle mieszając smażymy około 3-4 minut.
Dodajemy ananasa, grzyby mun, pędy bambusa oraz dwa drobno posiekane liście kafiru. Zalewamy wywarem zmieszanym z syropem z ananasa i dusimy pod przykryciem 2-3 minuty.
Olej sezamowy mieszamy z octem winnym, przyprawą chińską, mąką kukurydzianą i pozostałym sosem sojowym. Dodajemy do warzyw z mięsem. Dokładnie mieszamy, ściągamy z ognia. Doprawiamy do smaku pieprzem oraz ewentualnie solą.
Podajemy z ryżem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Posypujemy lekko uprażonym białym sezamem oraz drobno posiekanym liściem kafiru.