Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowa
- Nagrzać piekarnik. Ciasto wyłożyć do formy. Ja robiłam to ręcznie, ale można wcześniej rozwałkować na grubo posypanej mąką stolnicy (ciasto się klei). Dokładnie rozmieścić ciasto na formie i na bokach. Tarte podziurawić widelcem, przykryć papierem do pieczenia i czymś go obciążyć (groch, fasola, itp. Ja użyłam dwóch kokilek ;)) Włożyć do piekarnika na 15 minut, następnie zdjąć papier i zostawić połowę obciążenia ( ja jedną kokilkę) i dalej piec przez około 10 minut, aż się ciasto zarumieni
- Ser mascarpone (250g) wymieszany z cukrem pudrem (3łyżki) i ekstraktem z wanilii (5ml) dodać do ubitej chwilę wcześniej śmietany. Miksować całość na wysokich obrotach. Następnie masę wyłożyć równomiernie na tarte. Truskawki pokroić na cztery części w zależności od ich wielkości i ładnie ułożyć na kremie