Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort kokosowo-kawowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 6 szt
cukier kryształ 1 szkl
mąka pszenna 225 g
budyń waniliowy 1 szt
biała czekolada 1 tabliczka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
masa
masło 2 kostki
jajko 4 szt
cukier kryształ 1 szklanka
cukier waniliowy 1 opakowanie
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
wiórki kokosowe 10 dkg
mleko 2% 1/2 szklanki
spirytus 1 kieliszek
masa
cukier puder 40 dkg
glukoza 5 dkg
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
woda 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort kokosowo-kawowy

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczeniem i budyniem, czekoladę posiekać - składniki połączyć z masą jajeczną.
Krok 1 - Tort kokosowo-kawowy foto
2
Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni w tortownicy o średnicy 25 cm. Wystudzić. Przekroić na 4 krążki.
Krok 2 - Tort kokosowo-kawowy foto
3
Masa: Całe jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie ubijać na parze aż będą gorące. Wystudzić co jakiś czas mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę i porcjami dodawać wystudzone jajka. Pod koniec dodać spirytus. 1/3 masy odłożyć, a pozostałą część połączyć z wiórkami.
Krok 3 - Tort kokosowo-kawowy foto
4
Kawę zalać odrobiną wrzątku, wymieszać do rozpuszczenia i wystudzić. Wiórki zalać mlekiem i gotować aż mleko zostanie wchłonięte. Wystudzić. Odłożoną masę połączyć z wystudzoną kawą.
Krok 4 - Tort kokosowo-kawowy foto
5
Masa cukrowa: Żelatynę rozpuścić w wodzie i wymieszać z cukrem pudrem i glukozą. Uzyskaną masę rozwałkować na placek na tyle duży, żeby przykrył cały tort. Skrawki masy zabarwiłam kawą i wycięłam listki, którymi udekorowałam wierzch tortu.
Krok 5 - Tort kokosowo-kawowy foto
6
Biszkopta przekroić na 4 części, nasączyć i przełożyć masami: biszkopt - masa kokosowa - biszkopt - masa kawowa - biszkopt - masa kokosowa - biszkopt. Odłożyć trochę masy kokosowej do wyrównania boków i kawowej do dekoracji.
Krok 6 - Tort kokosowo-kawowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 07.03.2014 20:04
wygląda super :)
Lidzia 07.03.2014 20:03
Moja córka go polubi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak