Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem z nutką pomarańczy
Kroki postępowania
3/4 szklanki cukru pudru
250 g masła lub margaryny
5 jajek
1 budyń waniliowy
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki mielonego
1 opakowanie przyprawy do sernika
150 g kakaowych herbatników
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Pół kostki margaryny rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i drobno zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia ( dno wyłożyć papierem i zamknąć obręcz, odciąć wystający papier). Boki natłuścić margaryną. Do przygotowanej tortownicy przełożyć masę z herbatnkników i ładnie wyrównać. Do przygotowanej tortownicy przełożyć masę z herbatnkników i ładnie wyrównać. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodać żółtka, cały czas ubijać i porcjami dodawać ser.