Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniowiec z delicjami
Ciasto:
3 żółtka utrzeć z 1/2 szklanki cukru. Dodać pianę ubitą z 10 białek.
Wszystko wymieszać, dodać łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę kakao. Ponownie wymieszać. Ciasto piec przez 35 minut na blaszce o wymiarach 35 X 45 w 180 stopniach. Kiedy wystygnie, rozkroić.
Krem:
Sok z brzoskwiń zagotować z 1/3 szklanki wody i 1/2 szklanki cukru. W osobnej misce rozprowadzić budynie z 1/5 szklanki wody z dwoma łyżkami mąki. Zmiksować z 10 żółtkami i wlać do gotującego się soku. Zagotować ciągle mieszając. Wystudzić i utrzeć z masłem.
Delicje namoczyć w kawie rozpuszczalnej.
Na jedną część ciasta nałożyć 1/3 część kremu. Poukładać delicje i ponownie nałożyć 1/3 kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i zasmarować pozostałą częścią kremu. Poukładać brzoskwinie i zalać galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Wstawić na 4 godziny do lodówki i gotowe :-)