Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 500 g
sól
pieprz
pieprz ziołowy XXL
Bazylia suszona Prymat
tymianek
wino czerwone wytrawne 1 szklanka
dżem 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
masło 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
Polędwicę wieprzową po umyciu i osuszeniu nacieramy solą, pieprzem i ziołami, odstawiamy na kwadrans, a następnie kładziemy na głębokiej patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy do momentu aż mięso się nieco zarumieni z każdej strony
Krok 1 - Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką foto
2
wtedy dolewamy czerwone wino wymieszane z 1 łyżką dżemu z czarnej porzeczki, przykrywamy patelnię i dusimy na średnim ogniu przez ok 30 minut. Czas gotowania zależy od wielkości kawałka mięsa- mięso powinno być całkowicie ugotowane. Wyjmujemy mięso z patelni i odkładamy na talerz. Do sosu na patelni dodajemy masło i jak się roztopi, do dodajemy resztę dżemu porzeczkowego. Mieszamy i podgrzewamy przez kilka minut.
Krok 2 - Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką foto
3
Mięso kroimy na plastry
Krok 3 - Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką foto
4
podajemy z sosem z czerwonego wina i dżemu z czarnej porzeczki
Krok 4 - Polędwiczka wieprzowa z czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania84 04.03.2014 10:49
wykwintne danie, brawo!
Magula 04.03.2014 08:12
pyszne mięsko
adelajda 04.03.2014 07:29
ciekawy sos, mi będzie smakowało
Zdzisław 04.03.2014 00:18
dla mnie smaczne danie
polly66 03.03.2014 22:45
z czarną porzeczką przyznam, że nie próbowałam, ale zapewne rozkosz
norweska20 03.03.2014 22:27
pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak