Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
twaróg 1 kostka
śmietana 3 łyżki
jajko 2 sztuki
ocet 1 łyzeczka
cukier puder , ,
drożdże 1/3 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: oponki

drożdże pokruszyć ,dodać łyżkę cukru i odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z rozczynem, dodać jajka pokruszony twaróg,śmietanę oraz ocet.Zagnieść rękoma na gładkie ciasto, podsypując mąką, żeby za bardzo się nie kleiło,odstawić do wyrośnięcia.
ciasto rozwałkować na grubość około 5mm i szklanką wycinać krążki. Następnie kieliszkiem w każdym krążku zrobić dziurkę.
Olej podgrzać i smażyć oponki z obu storn do zarumienia. Usmażone oponki układać na papierowych ręcznikach, żeby wchłonęły nadmiar tłuszczu.
obficie posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Marta1986 04.03.2014 11:50
smaczne oponki
malaczarna23 04.03.2014 11:13
uwielbiam oponki serowe
kasiaw 04.03.2014 10:59
też robiłam ostatnio są pyszne
norweska20 04.03.2014 10:43
chyba się na nie skusze
Barbara13 04.03.2014 10:20
pyszne:) idealne do kawki
usmiech 04.03.2014 10:07
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak