Przepis i sposób przygotowania na: Bomboloni - włoskie pączki z kremem patissiere, wersja pieczona
Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy zrobią się płynne wsypać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto ).
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, roztrzepane jajko, skórkę otartą z cytryny, letnie mleko, roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki ). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około 1 h.
Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość około 2 cm. Szklanką wykrawać pączki, które układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 20 minut ( piekłam 16 - 17 minut ).
Wystudzone pączki nadziać kremem budyniowym.
Krem patissiere:
* 3 żółtka
* 225 ml mleka
* 50 g cukru
* 20 g maki pszennej
* pół laski wanilii
Żółtka i cukier utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodać 50 ml mleka, mąkę, nasionka wydrążone z połowy laski wanilii i zmiksować. Resztę mleka zagotować. Na wrzące mleko wlać masę żółtkową i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby go dotykała i wystudzić.
Pączki są leciutkie i puszyste. Można je oczywiście nadziać innym ulubionym nadzieniem.
Smacznego :)