Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

naleśniki 15 szt
Nadzienie:
cebula 1
łopatka bez kości 500 g
pieczarki 300 g
rukola 1 garść
sól
pieprz
jajko
olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat
ryż 500 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Naleśniki usmażyć według swojego przepisu.
Krok 1 - Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami foto
2
Farsz : Mięso pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i zagotować. Posolić i gotować do miękkości, potem wyjąć łyżką cedzakową do miseczki i zmielić w maszynce do mięsa na grubym sitku. Na patelnię wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone także w kostkę pieczarki i usmażyć. Ryż ( jeśli nie mamy ugotowanego to należy go ugotować ) przełożyć do miski, dodać zmielone mięso i podsmażone składniki oraz posiekaną rukolę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, gdyby farsz okazał się za suchy można dolać trochę wywaru z mięsa.
Krok 2 - Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami foto
3
Gotowy farsz rozdzielić na każdy naleśnik, zawijać w krokiety.
Krok 3 - Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami foto
4
Obtaczać je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na zloty kolor z obu stron
Krok 4 - Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami foto
5
i podawać na gorąco.
Krok 5 - Krokiety z ryżem, mięsem i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 05.11.2014 10:03
wspaniałe na domowy obiad
monikaT83 04.03.2014 21:27
pyszne:)ja chyba ryżu jeszcze do krokietów nie dawałam więc wszystko przede mną:)
Kuchenka 04.03.2014 21:24
rewelacja!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak