Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :)

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 180 g
masło 100 g
żółtko jajek 1 szt
woda zimna 1 łyżka
sól
cukier puder 2 łyżki
truskawki świeże 300 g
kisiel truskawkowy 1 szt
dżem truskawkowy 3-4 łyżki
białko 4 szt
cukier 100 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :)

Kroki postępowania

1
Formę (26 cm) na tartę wysmarować masłem. W misce lub od razu na blacie mąkę połączyć z cukrem pudrem, ze szczyptą soli, żółtkiem i zimnym masłem. Wyrobić ciasto pod koniec dodając łyżkę zimnej wody.
Krok 1 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
2
Zarobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i na ok. 1 godzinę schować do lodówki.
Krok 2 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
3
Truskawki dokładnie umyć i bardzo dokładnie osuszyć np. ręcznikiem papierowym. Następnie pokroić w plastry i zasypać kisielem. Delikatnie wymieszać..
Krok 3 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
4
Ciasto rozwałkować i przenieść do formy. Boki można "wylepić" palcami. Nakłuć widelcem i znowu na ok. 15 min. wstawić do lodówki.
Następnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni piec ciasto przykryte folią aluminiową przez 15 min, po czym folię ściągnąć i piec jeszcze przez o. 10 min.
Krok 4 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
5
Białka (jeśli jaja są duże wystarczą 3, w innym wypadku należy użyć 4 szt) ubić na sztywno. Stale miksując wsypywać cukier. na sam koniec dodać mąkę ziemniaczaną i szybko zmiksować.
Krok 5 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
6
Na upieczone ciasto wyłożyć dżem, rozsmarować i wyłożyć owoce tak, aby całość została nimi przykryta.
Krok 6 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
7
Następnym krokiem jest równomierne wyłożenie i rozsmarowanie bezy. Ciasto wkładamy jeszcze na ok.10-15 min. do piekarnika, przy czym temp. zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia się bezy.
Krok 7 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto
8
Upieczone ciasto należy dokładnie ostudzić przed konsumpcją.
SMACZNEGO!
Krok 8 - Truskawki pod bezą ukryte, czyli lekka i smaczna tarta :) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.03.2014 08:40
pyszna tarta
adelajda 11.03.2014 19:41
na pewno lekka i smaczna :)mi będzie smakowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak