Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki domowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1/4 kostki
mleko 1 szklanka
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Krówki domowe

Mleko i cukier wsypuję do garnuszka i zagotowuję. Zmniejszam gaz i gotuję ok 30-40 min.od czasu do czasu mieszając. Czasem gotowanie trwa dłużej. Dokładnie nie można określić czasu gotowania. Masa musi zrobić się po prostu brązowa. Wtedy mieszam już praktycznie cały czas, gdyż szybko się przypala, aż do uzyskania pożądanego przeze mnie koloru kajmaku. Im dłużej gotujemy, tym bardziej intensywnego koloru nabiera. Wyłączam gaz i wrzucam masło. Mieszam do jego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą masę wykładam na deseczkę wyłożoną folią spożywczą. Równam nożem i odstawiam do przestygnięcia. Chłodną, lecz jeszcze bardzo plastyczną masę, za pomocą tejże foli, formuję z zgrabny prostokąt i ponownie schładzam. Gotowe kroję w paski szer. 3 cm, a następnie w małe kwadraciki. Z tej porcji masy wyszło mi ok 24 sztuki. I deser gotowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martka285 13.05.2015 15:00
ślinka mi leci :) zaraz idę je zrobić:)
Kuchenka 12.03.2014 10:29
super, pyszności
Laila2786 12.03.2014 10:05
własnej roboty najlepsze
AZgotuj 12.03.2014 09:30
w domowym wydaniu najlepsze
Pyszota 12.03.2014 08:45
słokości :-)
norweska20 12.03.2014 08:42
krówki- moja miłość
Konczi 12.03.2014 08:06
super, częstuje się :)
Czyki 12.03.2014 07:51
Uwielbiam krówki:)
Romanowka 12.03.2014 07:25
bardzo lubię :)
Tahitha 12.03.2014 07:20
super. Własnej roboty cukiereczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak