Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marchewkowa fantazja - czyli szwajcarski "Rüeblitorte"

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 30 dag
jaja 5
cukier 25 dag
skórka z cytryny 1
migdały 25dag mielone
mąka 8 dag
cynamon Prymat 1 szczypta
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżki
sok z marchwi 1/2 l
budyń waniliowy 1 op
galaretka pomarańczowa 1 op
marcepan 10 dag
cukier puder
barwnik

Przepis i sposób przygotowania na: Marchewkowa fantazja - czyli szwajcarski "Rüeblitorte"

Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o małych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Ucieramy kogel mogel z żółtek, cukru i otartej skórki z cytryny. Mieszamy mielone migdały z mąką, proszkiem, cynamonem, szczyptą soli. Dodajemy na przemian z marchewką do masy jajecznej i ucieramy. Dodajemy sok z cytryny. Białka ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z masą. Wylewamy wszystko na natłuszczoną tortownicę o śr 26cm i pieczemy ok 40 min w 180 st. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia. Na soku marchwiowym gotujemy budyń. Do gorącej masy wsypujemy sypką galaretkę i mieszamy. Przestudzoną masą polewamy torcik i dekorujemy marchewkami z marcepanu. (Marcepan zagniatamy z cukrem pudrem, tak aby sie nie kleił. Dodajemy pomarańczowy barwnik i zielony. Formujemy małe marchewki).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aleksandra/Olcia 12.03.2014 13:14
super kolorek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak