Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z dorsza 4x160 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Papryka ostra mielona Prymat (do smaku)
kiełki (do dekoracji)
krem chrzanowy Smak 4 łyżki

Masło migdałowo-orzechowe

masło 4 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki (zmielone)
migdały 4 łyżki (zmielone)
bazylia 2 łyżki

Purée selerowe

seler 1 szt. (średni)
ziemniaki 3 szt.
śmietana 4 łyżki (gęsta)
masło kilka łyżek (zimne)
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat (do smaku)
Gałka muszkatołowa mielona Prymat (do smaku)
Papryka ostra mielona Prymat (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej

Kroki postępowania

1
Seler i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i posolić (można dodać również mleko). Warzywa ugotować do miękkości. Śmietanę podgrzać w rondelku.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
2
Ziemniaki i seler odcedzić, a następnie zmiksować na jednolitą masę, dodając śmietanę i masło, całość doprawić do smaku.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
3
Wszystkie składniki masła migdałowo-orzechowego dokładnie zmiksować.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
4
Filety z dorsza oprószyć solą i papryką ostrą, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i piec 5 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
5
Następnie nałożyć kruszonkę i piec 10 minut w temperaturze 180°C.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto
6
Upieczoną rybę ułożyć na purée selerowym, udekorować świeżymi kiełkami i podawać z kremem chrzanowym.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 38. Zapiekany dorsz w kruszonce migdałowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak