Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

5.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 200 g
woda 400 ml
Imbir mielony Prymat
papryka czerwona 1 szt.
papryczka ostra 1 szt.
cebula 1 szt.
masło 100 g
olej
kiełki sojowe 50 g
sos sojowy jasny 80 ml
ocet ryżowy 40 ml
sezam 20 g
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
cukier 40 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro

Kroki postępowania

1
Połowę cebuli kroimy w drobną kostkę.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
2
Do garnka wrzucamy kawałek masła,
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
3
wlewamy odrobinę oleju
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
4
...i podsmażamy cebulę.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
5
Następnie dosypujemy ryż.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
6
Gdy nabierze on koloru perłowego, wlewamy wodę
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
7
i przyprawiamy solą oraz pieprzem cytrynowym. Czekamy aż się zagotuje i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
8
Po około 10-15 minutach, gdy ryż będzie miękki wyjmujemy go z piekarnika i dodajemy odrobinę masła. Wszystko mieszamy.
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
9
Paprykę czerwoną i ostrą kroimy w kawałki i czyścimy z gniazd nasiennych.
Krok 9 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
10
Następnie kroimy papryki w paseczki. Połowę cebuli siekamy w cienkie plastry. Wrzucamy na patelnię paprykę czerwoną, cebulę, część papryki ostrej i kiełki sojowe.
Krok 10 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
11
Wszystko podsmażamy i dodajemy ocet ryżowy oraz sos sojowy.
Krok 11 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto
12
Następnie wykładamy na talerze ryż (najlepiej za pomocą miseczki formując kopczyk), polewamy sosem, posypujemy wszystko sezamem. Bon apetit!
Krok 12 - Doradca Smaku, odc. 29: Ryż jaśminowy pilaf z soją na ostro foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak