Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

5.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron świderki 400 g (ugotowany al dente)
olej rzepakowy (do smażenia)
cebula 1 szt. (pokrojona w kostkę)
czosnek 2 ząbki (plastry)
pieczarki 8 szt. (obrane, plastry)
pomidorki koktajlowe 5 szt. (pokrojonych)
ser pleśniowy 100 g
wino białe wytrawne 100 ml
śmietana kremówka 300 ml
pomidory suszone Smak 2 łyżki
kapary całe Smak 1 łyżeczka
ser żółty 4 łyżki (tarty)
bazylia 1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
tymianek
Papryka ostra mielona Prymat
bazylia świeża kilka listków (do dekoracji)

Porada

Do przepisu proponujemy użyć sera pleśniowego np. typu Lazur lub Rokpol.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego

Kroki postępowania

1
W rondelku na oleju podsmażyć cebulę i czosnek.
Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
2
Następnie dodać pieczarki i podsmażyć na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
3
Dodajemy ser, wino i śmietanę. Gotujemy 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
4
Następnie dokładamy pomidory (suszone i koktajlowe) oraz kapary.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
5
Całość doprawiamy do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
6
Do sosu dosypujemy ugotowany al dente makaron i dokładnie mieszamy.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
7
Makaron z sosem układamy w naczyniu żaroodpornym, obficie posypujemy serem i i pieczemy 15 minut w temperaturze 160°C.
Krok 7 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto
8
Tak przygotowany makaron dekorujemy listkami bazylii i podajemy. Smacznego!
Krok 8 - Przepis dnia II, odc. 1. Zapiekany makaron z sosem z sera pleśniowego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak