Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

5.0
(45)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jajko 6 szt.
cebula 1 szt.
oregano
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na odrobinie oleju aż się zeszkli (można dłużej), ale ważne żeby nie nabrała koloru rumianego. Gotową cebulkę odkładamy na talerz.
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
2
Do miski wbijamy 6 jajek. Solimy, dodajemy pieprz biały oraz oregano.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
3
W rondelku podgrzewamy olej (lub oliwę z oliwek). Pokrojone w plastry ziemniaki osuszamy np. ręcznikiem papierowym. Wrzucamy do gorącego oleju i frytujemy ok. 10 minut.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
4
Naczynie żaroodporne wykładamy ręcznikiem papierowym. Wykładamy na niego ziemniaki, odsączamy. Odczekujemy 2-3 minuty aż ostygną.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
5
Do miski z ubitymi jajkami dodajemy ostudzoną cebulę oraz ziemniaki. Ponownie całość doprawiamy solą oraz pieprzem białym i dokładnie mieszamy. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wylewamy na nią zawartość miski w takiej ilości, żeby usmażona tortilla była odpowiednio gruba.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
6
Smażymy najpierw na dużym ogniu, a gdy jajko się zetnie, możemy ogień zmniejszyć. Przykrywamy i smażymy. W zależności od grubości patelni trzeba pilnować, żeby tortilla nie spaliła się od spodu i żeby jajka nie były rzadkie. Tortilla powinna dać się odwrócić.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
7
Następnie odwracamy tortillę na drugą stronę i smażymy aż będzie zarumieniona z obu stron.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto
8
Wykładamy ją na talerz i podajemy. Bon apetit!
Krok 8 - Doradca Smaku, odc. 56: Tortilla z ziemniakami i cebulą po hiszpańsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 30.09.2014 13:26
nie znam kuchni hiszpanskiej, ale to juz najwyzszy czas zrobic samodzielnie tortille!
Wiktoria29 26.03.2014 22:19
bardzo dobre danie, proste i sycące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak