Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

5.0
(97)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt.
czosnek 1 ząbek
masło 50 g
ser żółty 4 plastry
szynka parzona 4 plastry
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 2 szt.
natka pietruszki
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
Musztarda kremska Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
olej 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela

Kroki postępowania

1
Miękkie masło ucieramy z posiekaną natką pietruszki, drobno posiekanym wcześniej czosnkiem i doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
2
Piersi z kurczaka delikatnie nacinamy robiąc „kieszonki” i równomiernie ubijamy.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
3
Piersi smarujemy musztardą po czym układamy na niej szynkę, ser i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i zawijamy (pamiętając o podwinięciu końców).
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
4
Zawinięte mięso spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadło podczas pieczenia.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
5
Do miski wbijamy dwa jaja i roztrzepujemy je. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą i przyprawę do kurczaka, mieszamy je ze sobą.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
6
Przed panierowaniem przyprawiamy jeszcze mięso solą i pieprzem. Panierujemy mięso obtaczając je w najpierw w jajkach, a następnie w bułce z przyprawą.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
7
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i masła. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso i obsmażamy powoli z każdej strony, łącznie ok. 4 - 5 minut. Następnie przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobinę tłuszczem z patelni i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 – 190 stopni na ok. 11 minut (zależnie od grubości de volaille’a).
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto
8
Wyjmujemy mięso z piekarnika usuwamy wykałaczki i de volaille jest gotowy do podania. Smacznego!
Krok 8 - Doradca Smaku II, odc.8: De Volaille według Michela foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwuś1982 06.01.2016 13:51
Na jaka temperature nastawic piekarnik?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak