Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane kuleczki czyli pommes dauphine

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 50 dkg
jajko 2 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
sól do smaku
Kucharek przyprawa uniwersalna 2 szczypty
Bułka tarta klasyczna Prymat do opanierowania

Porada

P.S. Dla urozmaicenia możemy dodać do ciasta troszkę startego sera żółtego

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczane kuleczki czyli pommes dauphine

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie ucieramy tłuczkiem do ziemniaków.

Do utartych ziemniaków dodajemy jajka,mąkę,sól luk kucharka i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolita masa ( jest ona dość rzadka i klejąca)

Z tak przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę większe jak orzechy laskowe( dobrze to się robi rękami lekko zwilżonymi w zimnej wodzie)

Przygotowane kuleczki dokładnie obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na złoty kolor w dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy chwilkę na ręczniku papierowym.

Podajemy do mięs :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak