Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z brokułami i serem feta

5.0
(164)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na tarte z brokułami z serem feta - danie na lunch, podwieczorek lub kolację. Znane, ale jakże smaczne, połączenie brokułów, fety, czosnku i ciasta kruchego.

Składniki:

mąka tortowa 250 gramów
masło 125 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
sól 0,5 łyżeczki
woda zimna 2 łyżki
brokuł 500 gramów
ser feta 120 gramów
jajko 3 sztuki
śmietana 18% 100 mililitrów
ser żółty około 150 gramów
ząbki czosnku 2 ząbki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z brokułami i serem feta

Jakie proporcje mąki i masła ma idealne ciasto kruche? Przyjmuje się, że 2:1, czyli dwa razy tyle mąki co masła. Reszta dodatków - żółtka jaj, sól, zioła to kwestia indywidualnych preferencji. Spód tarty jest najpierw podpiekany bez farszu ok. 10 minut, a potem z farszem - około 30 minut. Tarta z brokułami i serem feta jest pyszna - polecam Wam ten przepis.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać żółtka, pokrojone w kostkę zimne masło i szybko zagnieść ciasto, dodając w trakcie zimną wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć je folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.

Brokuła podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka roztrzepać ze śmietaną, solą i pieprzem. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.

Schłodzone ciasto rozwałkować i przenieść do wysmarowanej masłem formy do tarty. Dokładnie wylepić nim formę, mocno dociskając przy brzegach. Ciasto gęsto nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 10 - 15 minut.

Na podpieczonym spodzie ułożyć brokuły i pokrojony w kostkę ser feta. Zalać masą jajeczną i posypać startym żółtym serem.

Piec w temperaturze 180°C około 30 - 40 minut.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ddd 03.10.2023 21:02
Czy to normalne że od spodu ciasto jest miekkie wręcz wygląda na nie upieczone?
Doradca Smaku 05.10.2023 08:33
Nie, ciasto powinno być upieczone, chrupkie, jak ciasto kruche. Wygląda na to, że tarta się nie dopiekła. Spróbuj sprawdzić ustawienia swojego piekarnika, wydłużyć nieco czas pieczenia lub użyć grzałki dolnej, aby dopiec spód.
mar18h
mar18h 07.05.2016 22:17
Właśnie ją przyrządziłam. Pychota! :D Co prawda zamieniłam fetę na ser pleśniowy lazur (błękitny) a zwykły żółty ser na wędzony (roladę ustrzycką). Polecam ))
Kuchenka 11.03.2014 13:57
pięknie wygląda
DorotaZ 08.03.2014 20:27
Pyszności:)
Mniam 08.03.2014 17:44
Bardzo smaczna tarta!
bazylka 08.03.2014 17:18
Pyszna tarta.
kornelcia 08.03.2014 16:23
tarty bardzo lubię
patryska76 08.03.2014 16:13
Ciekawy pomysł ;)
noninka77 08.03.2014 15:58
mniam....pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak