Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe ślimaki z miętowym twarogiem i miętą
Kroki postępowania
Zagotowałam 100 ml mleka, dodałam cukier i masło. w 50 ml rozrobiłam budyń i dodałam do wrzącego mleka. Mieszałam. Wyszedł bardzo gęsty budyń. Do jeszcze ciepłego dałam twaróg. Doprawiłam jeszcze troszkę cukrem. Wymieszałam.
Mleko podgrzałam, dodałam drożdże. Jak się rozpuściły, wymieszałam z mąką, oliwą, jajkiem i solą. Wyrobiłam ciasto. Powinno być zbite, tak by dało się wałkować. W razie czego można dodać mąki lub ciepłego mleka.
Rozwałkowałam.
Wyłożyłam na nie masę budyniowo-twarogową i położyłam trochę rozmrożonej mięty. Całość zwinęłam w rulon.
Położyłam na folię aluminiową i piekłam w 180 stopniach do zrumienienia, około 25 minut.
Smacznego :)