Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA ZIEMNIACZANA

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 1,5 kilogram
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
mąka 3 łyżki
boczek wędzony 200 gram
jajko 1 sztuka
sól 1 do smaku
piperz 1 do smaku
smalec 1 do wysmarowanie formy

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA ZIEMNIACZANA

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C.
Ziemniaki, zcieramy na tarce o drobnych oczkach dodajemy mąkę i mieszamy.
Boczek kroimy i podsmażamy, a kiedy wytopi się z niego tłuszcz wrzucamy cebulę, lekką ją szklimy. (zamiast boczku można dodać skwarki z przetopionej słoninki) Następnie do masy ziemniaczanej, dodajemy jajka, tłuszcz z boczkiem i cebulą z patelni, przyprawiamy solą i pieprzem (ja dodaję też przeciśnięty przez praskę czosnek) mieszamy.

Cała masę przelewamy do wysmarowanego smalcem naczynia żaroodpornego lub formy do ciasta i wstawiamy do piekarnika na 1,5 godziny. (po ok. 30 minutach pieczenia trzeba zmniejszyć temperaturę do ok. 170°C)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidzia 09.03.2014 17:44
Pyszności.
Olga_SK 09.03.2014 08:30
Spróbowałabym chętnie :D
babajaga1969 09.03.2014 04:35
ciekawa ta baba - smaczna
Koper 08.03.2014 22:23
Super, ja daję jeszcze trochę kaszy manny
Renata22 08.03.2014 21:34
ładnie wygląda
adelajda 08.03.2014 21:32
szybko i smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak