Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem porowy z serem lazur

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

por 2 szt
bulion warzywny 0,5 l
serek mascarpone 2 łyżki
natka pietruszki 5 gałązek
czosnek 2 ząbki
ser pleśniowy niebieski 200 g
chleb 2 kromki
masło 3 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Krem porowy z serem lazur

Od porów odcinamy końce zielonej części. Nacinamy na krzyż i myjemy pod bieżąca wodą (dzięki nacięciu uda nam się je dokładnie umyć z ziemi zalegającej pomiędzy warstwami). Pora kroimy. Na 2 łyżkach masła przesmażamy przeciśnięty czosnek i po kilku sekundach dodajemy pokrojone pory. Przesmażamy razem 5-7 minut. W razie potrzeby dodajemy niewielka ilość masła. Pory podlewamy bulionem i gotujemy przez 12-15 minut. Całość miksujemy z mascarpone, listkami pietruszki i połową sera lazur. Doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i złocimy na niej pokrojone w kostkę pieczywo. Kroimy pozostała część lazura w mała kostkę. Zupę serwujemy posypaną grzankami, kostkami lazura i listkiem natki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 11.04.2014 11:42
uwielbiam takie zupy, a porowego kremu jeszcze nie próbowałam
Róża1 31.03.2014 13:13
moje ulubione smaki :-)
V_kuchareczka 31.03.2014 12:53
pyszny kremik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak