Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski ziemniaczane

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka pszenna 1 szkl
sól
jajko 2 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski ziemniaczane

Ziemniaki należy obrać, dobrze umyć i wyoczkować, następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy soku, przy pomocy bawełnianej ściereczki, i przekładamy do miski, nadmiar wody po ziemniakach odlewamy a na dnie pozostałą skrobie dodajemy do wyciśniętej masy ziemniaczanej.
Do masy wbijamy jajka, solimy, mieszamy z mąkami, przygotowane ciasto umieszczamy na talerzu i za pomocą łyżki kroimy kluski kładzione na gorący wrzątek, po kilku minutach gdy szare kluski wypłyną, możemy je wyciągać. Takie kluski można podawać z różnymi okrasami, gulaszami i sosami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 01.04.2014 20:16
lubie te kluseczki
dodi 01.04.2014 11:02
fajny przepis
Pyszota 01.04.2014 10:16
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak