Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki ziemniaczane z szynką parmeńską i serem długo dojrzewajacym

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 500 g
szynka parmeńska 4 plastry
jajko 1 szt
cebula 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1/2 łyżeczki
mąka 2 łyżki
olej do smażenia 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z szynką parmeńską i serem długo dojrzewajacym

Ziemniaki obieramy i myjemy ,osuszamy.
kroimy w mniejsze kawałki i umieszczamy w rozdrabniaczu Bosch .
Cebulę obieramy dodajemy do ziemniaków.Do tego natka ,przyprawy, mąkę,jajko i wszystko rozdrabniamy na bardzo drobno .
Szynkę kroimy w paseczki lub kosteczkę .
Ser ścieramy na grubych oczkach ,ja użyłam Szafira długo dojrzewającego .
Łączymy wszystko razem i na rozgrzanym oleju smażymy placki ,nakładając 1 łyżkę i lekko ją spłaszczając ,placki grube są nie smaczne ,za cienkie są zbyt tłuste powinny mieć ok 5mm.
Podajemy z sosami .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 22.06.2016 19:20
uwielbiam takie placki
Kejti 03.04.2014 08:45
Świetne,muszę spróbować :-)
AZgotuj 02.04.2014 18:13
ale mam ochotę na tego klasyka:)
Zdzisław 02.04.2014 16:53
jakie smaczne placki
Ania84 02.04.2014 16:05
złociste chrupiące placuszki to jest to :)
Katarzyna59 02.04.2014 11:48
przepyszne placuszki
Aleksandra/Olcia 02.04.2014 11:46
kolorowo.mniam
Monia 02.04.2014 11:35
Wyglądają pięknie. Dawno nie jadłam placków ziemniaczanych...
ppaulina 02.04.2014 11:33
wygladają bardzo smakowicie
IlonaAlbertos 02.04.2014 11:06
Smakowicie wyglądają.
Anna133 02.04.2014 10:28
wyraziste i inne niż zwykłe placki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak